XII. ročník Medzinárodný gastrofestival kotlíkových špecialít

Leto 2024 sme v Galante ukončili 29. augusta už  XII. ročníkom Medzinárodného gastrofestivalu kotlíkových špecialít, ktorý sa konal v parku Neogotického kaštieľa v Galante. Súťažili tímy, ktoré sa snažili uvariť čo najlepšie kotlíkové špeciality. Celý areál sa zaplnil vôňou rôznych kotlíkových špecialít ako guláš, fazulovica, držky, perkelt a rôzne iné špeciality. Vstup bol voľný a na svoje si prišli všetky vekové kategórie

Hlavnou myšlienkou tohto podujatia je stretnutie ľudí, ktorí majú radi dobré jedlo, taktiež stretnutie priateľov, známych, rodín. Tento rok sa na varenie kotlíkových špecialít prihlásilo 39 tímov. Akcia sa nazýva medzinárodná, nakoľko každý rok nás navštívi viacero tímov aj zo zahraničia a tak tomu bolo aj tento rok. Medzi súťažiacimi sme mali tím z Maďarskej republiky, ktorí prišiel medzi nás a priniesol maďarskú kuchyňu - „Csípős“.

Tešíme sa tomu, že každý rok sa súťažiaci obmieňajú a tak aj tento rok sme tu mali viacero nových tímov. Čoraz častejšie tímy prichádzajú vo vtipných tričkách, s vyzdobenými stolmi, so svojím logom, čo oceňujeme a do budúcna by sme radi vytvorili aj špeciálnu kategóriu, v ktorej by sme vyhodnocovali práve túto kreatívnu myšlienku. Mnoho tímov sa zúčastňuje tejto akcie každoročne čo mu sa veľmi tešíme, takže je na čo spomínať. 

Je úžasné, že sa spojilo toľko občianskych združení a zorganizovalo sa spoločne toto kultúrno-spoločenské podujatie „Medzinárodný gastrofestival kotlíkových špecialít“  Nezabudlo sa ani na najmenších.  Pre deti boli pripravené skákacie hrady, maľovanie na tvár, farebné copíky, trblietavé tetovačky, karikatúrista či tvorivé dielničky, ktoré deťom spríjemnili tento deň. Pre tých starších tu boli remeselníci, ktorí predstavili svoje remeslo a tým priniesli aj trošku histórie. 

Veľké ďakujem patrí Mestu Galanta a TTSK, ktoré toto podujatie podporili finančne. Ďakujem patrí aj mediálnemu partnerovi Regionálnej televízie RTV KREA Galanta, ktorá celé podujatie spropagovala. Ďalej sa chceme poďakovať  neziskovým organizáciám, ktoré pomáhali pri realizácii tohto projektu:  Občianske združenie PRO Galanta, Občianske združenie Templars Slovakia, Občianske združenie Neogotický kaštieľ Galanta. Ďakujeme patrí aj spoločnosti Samsung Electronics Slovakia s.r.o. ktorá venovala prvé ceny konkrétne Televízory.

 Veľmi sa chceme poďakovať aj partnerom ktorý nám pomohli finančne, v organizácii a pod  MULTIMEDIA, COMENIUM, s. r. o., PHARIUS, s .r .o, VIBRA Slovakia, s. r. o., ,  COOPEX, Autoprofit, Respect, Grand Gastro.

Akcia prilákala množstvo ľudí. Deťom a ich rodičom ako aj všetkým prítomným spríjemňovala deň aj hudobná skupina Retro Band. Veríme, že toto kultúrno-spoločenské podujatie bude mať svoje pokračovanie a každoročne sa bude počet súťažiacich len zvyšovať a my budeme mať možnosť vidieť a ochutnať aj zahraničné špeciality.